Jedan od najcjenjenijih,
ali ne i najpoznatijih pčelinjih proizvoda, no izrazito korisnih, svakako je i matična mliječ (na engleskom „royal jelly“). Pčele radilice proizvode matičnu
mliječ kako bi prehranili matice i još neizlegle ličinke pčela. Matičnu mliječ
pčele luče iz svojih hipofaringealnih i mandibularnih žlijezda i tako hrane sve
ličinke u košnici. Pogrešno je, dakle, vjerovanje da matičnu mliječ proizvode
matice – ne, nju proizvode ostale pčele za maticu. Odrasle se pčele uopće ne
hrane matičnom mliječi.
Kako bi se larve uspješno
izlegle, pčele radilice ih hrane matičnom mliječi, neovisno o tome hoće li se
one izleći u radilice, matice ili trutove. Ipak, nakon nekoliko dana prestaju
hraniti sve larve osim onih koje će postati matice. Njima daju velike količine
matične mliječi. To se događa kada pčele radilice procijene da im matica stari
i ubrzo će umrijeti; onda je odluče zamijeniti na taj način. Larve koje se
hrane s puno mliječi dožive određene fiziološke promjene zbog kojih postanu
matice. Pretpostavlja se da je za to zaslužan hormon rojalaktin.
Mliječ je izrazito teška
za skupiti – proces je mukotrpan, a mliječi se skupi razmjerno malo. Ona se
uzima iz larvi koje su stare oko četiri dana. Jedna košnica u pola godine može
proizvesti oko 500 grama mliječi, što je tek oko 1% od nekakvih nižih srednjih
prinosa meda. Matičnu je mliječ potrebno pažljivo skladištiti jer je podložna
kvarenju. Treba je čuvati od izloženosti suncu i dobro zaštititi od oksidacije
(ne ostaviti na zraku). Preporučuje se držanje u hladnjacima ili zamrzivačima.
Neki smatraju da su za čuvanje svježe mliječi potrebne temperature ispod 18 °C.
Mliječi se može dodati vosak ili med
kako bi se produljio njezin rok trajanja, a tako se i kombinira više ljekovitih
svjostava.
Česte su recepture gdje se u med dodaju propolis, svježa matična mliječ i cvjetna pelud, u promjenjivim omjerima. Onda se ona može držati i u običnim hladnjacima. Često se miješa, tj. topi u alkoholu, koji služi kao dobar konzervans. Postoje i preparati s liofiliziranom matičnom mliječi, gdje se u tom postupku iz mliječi odstranjuje vlaga (voda), pa se dobije prah koji se potom može piti u kapsulama. Takva mliječ ima dosta dug rok trajanja (godinu do dvije). Ipak, postoje određene sumnje da se ipak neke hranjive tvari u tom postupku izgube.
Česte su recepture gdje se u med dodaju propolis, svježa matična mliječ i cvjetna pelud, u promjenjivim omjerima. Onda se ona može držati i u običnim hladnjacima. Često se miješa, tj. topi u alkoholu, koji služi kao dobar konzervans. Postoje i preparati s liofiliziranom matičnom mliječi, gdje se u tom postupku iz mliječi odstranjuje vlaga (voda), pa se dobije prah koji se potom može piti u kapsulama. Takva mliječ ima dosta dug rok trajanja (godinu do dvije). Ipak, postoje određene sumnje da se ipak neke hranjive tvari u tom postupku izgube.
Mliječ je bijele boje,
blago kiselkasta i specifičnog okusa. Mliječi ima tri tipa, a to su radilička
mliječ, matična mliječ i trutovska mliječ. Matična je mliječ bogatija
nutrijentima, enzimima i glukozom.
Matična je mliječ uglavnom sastavljena od vode, s oko 70 % udjela. Proteini čine 10 do 20 % ukupne mase, šećeri od 10 do 15 % (prvenstveno glukoza i fruktoza, uz male količine ostalih kao što su maltoza, riboza itd.), masti s oko 2 do 7 %, minerali i neorganske tvari s oko 1 % te vitamini B skupine, s oko 0,3 % i ostali u tragovima. Zanimljivo je da mliječ obiluje vrlo širokim brojem različitih proteina – oko 37.
Matična je mliječ uglavnom sastavljena od vode, s oko 70 % udjela. Proteini čine 10 do 20 % ukupne mase, šećeri od 10 do 15 % (prvenstveno glukoza i fruktoza, uz male količine ostalih kao što su maltoza, riboza itd.), masti s oko 2 do 7 %, minerali i neorganske tvari s oko 1 % te vitamini B skupine, s oko 0,3 % i ostali u tragovima. Zanimljivo je da mliječ obiluje vrlo širokim brojem različitih proteina – oko 37.
Matična se mliječ posebno
istražuje u Japanu. Razlog tomu je što je matična mliječ, tj. njezin
blagotvorni učinak na zdravlje, naveliko prepoznat u orijentalnoj narodnoj
medicini. U Africi se prilikom skupljanja meda sva pronađena mliječ spremala i
nosila starim članovima plemena. Ozbiljnije znanstvene analize počele su u 18.
i 19. stoljeću, no i do dana današnjeg matična mliječ nije dovoljno istražena,
iako postoje razni preliminarni dokazi o blagotvornom učinku matične mliječi na
zdravlje.
Učinkovitost matične
mliječi na ljudsko zdravlje poznata je, iako bi dosta tvrdnji valjalo još
istražiti. Dosta se istraživanja, naime, provelo na životinjama, a tek manji
broj na ljudima. Naprimjer, utvrđeno je da konzumacija matične mliječi u miševa
povećava njihov životni vijek, jer matična mliječ štiti od oksidacijskog stresa
koji je uzrok starenja. Takvi se rezultati ne bi smjeli izravno generalizirati
na ljude, pa je stoga trenutno znanstveno nemoguće sa 100 % sigurnosti
potvrditi da je matična mliječ zaista apsolutno učinkovita. Svejedno, postoji
brdo dokaza koji upućuju na to da je matična mliječ izrazito korisna i pomaže u
liječenju i prevenciji mnogih bolesti, kao i u održavanju dobrog zdravlja.
U kozmetičke svrhe
matična mliječ osobito je korisna zbog pozitivnog utjecaja koji ima na razvoj
stanica; tako se one brže obnavljaju te koža izgleda mlađe. Ona pospješuje proizvodnju
kolagena. Neki mliječ izravno utrljavaju u tjeme kako bi pospješili rast kose.
Postoje dokazi da, kad se utrlja na čireve na koži koji su posljedica
dijabetesa, mliječ pomaže u bržem zacjeljivanju rana.
Matična mliječ ima
antibakterijski učinak, najviše protiv gram-pozitivnih, a slabije protiv
gram-negativnih bakterija. Djeluje i protiv nekih ameba i ostalih
jednostaničnih životinja (uglavnom parazita), kao i protiv nekih virusa, među
kojima je i virus gripe. Životinje kojima se davala mala količina matične
mliječi imale su veću otpornost.
Matična mliječ utječe i
na alergije; ona može ublažiti njihove simptome i spriječiti da se oni uopće
razviju.
Kod žena u menopauzi
matična je mliječ korisna u ublažavanju neugodnih simptoma povezanih uz to
razdoblje života. I kod mlađih žena mliječ ima blagotvoran učinak. Ako se uzima
zajedno s cvjetnim prahom kroz dva menstrualna ciklusa, smanjuje simptome
PMS-a, što uključuje rast tjelesne težine i psihološke simptome nervoze i
promjena raspoloženja. Kod nekih žena smanjuje trajanje menstrualnog krvarenja.
Također se pretpostavlja da matična mliječ ima učinak sprječavanja razvoja
osteoporoze, kao i ostalih degenerativnih bolesti i reumatizma.
Zanimljivo je da na
štakore matična mliječ ima umirujući učinak, a istraživanja pokazuju da ona
aktivira djelatnosti središnjeg živčanog sustava. Djeluje i na smanjenu
plodnost. U muškaraca povećava pokretljivost spermija, te posljedično, šanse za
postizanje trudnoće.
Pozitivan je i utjecaj na
krvožilni sustav. Matična mliječ sadrži proteine koji imaju blagotvoran učinak
na lučenje aktivnih tvari koje utječu na regulaciju krvnog tlaka, osobito
visokog krvnog tlaka (hipertenzija). Konzumacija matične mliječi smanjuje
povišenu razinu kolesterola, i što je važnije, popravlja omjer HDL (lipoprotein
visoke gustoće, poznat i kao „dobar“ kolesterol) i LDL (lipoprotein male
gustoće, poznat kao „loš kolesterol“) kolesterola, koji predstavlja izravan
rizik za razvoj bolesti krvožilnog sustava – aterosklerozu, srčani i moždani
udar, visoki krvni tlak, anginu pektoris itd. Za prevenciju i održavanje
zdravlja krvožilnog sustava preporučuje se konzumacija od oko 100 do 200 mg
matične mliječi dnevno. Obično se nakon uzimanja mliječi nakon mjesec dana
pravi stanka od oko 2 tjedna.
U laboratorijskim
istraživanjima, matična mliječ ima učinak na suzbijanje rasta i bujanja stanica
tumora. Povećava se broj aktivnih imunosnih stanica u koštanoj srži, a sama
mliječ smanjuje razinu prostaglandina, koji smanjuje sposobnost imunološkog
sustava (stanica makrofaga) da se bori protiv stanica tumora. Efekt na jačanje
razvoja stanica iz koštane srži vidi se kod pacijenata kojima se mliječ daje
nakon i prije radioterapije – matična mliječ ima protektivni učinak. Dosta
pacijenata s malignom bolešću pokazalo je poboljšanje krvne slike tijekom
liječenja, što se pripisuje učinku matične mliječi.
Zanimljiv je učinak
matične mliječi na inhibiciju bisfenola A (BPA), vrlo štetne kemikalije koja se
koristi u proizvodnji plastike, i nažalost, široko rasprostranjene u prirodi.
Jednom kad uđe u organizam, bisfenol A ponaša se kao estrogen i tako uzrokuje mnoge poremećaje u tijelu, jedan od kojih je i povećavanje rizika za razvoj raka dojke. Ne samo to, već se njezinim uzimanjem smanjuje i oksidativni stres na bubrege i jetra, a smanjuje i toksičnost izlaganja paracetamolu (lijeku za snižavanje temperature, koji može uzrokovati zatajenje jetre u slučaju predoziranja). Tako se može reći da postoje rezultati koji ukazuju na to da uzimanje matične mliječi štiti od razvoja raka.
Jednom kad uđe u organizam, bisfenol A ponaša se kao estrogen i tako uzrokuje mnoge poremećaje u tijelu, jedan od kojih je i povećavanje rizika za razvoj raka dojke. Ne samo to, već se njezinim uzimanjem smanjuje i oksidativni stres na bubrege i jetra, a smanjuje i toksičnost izlaganja paracetamolu (lijeku za snižavanje temperature, koji može uzrokovati zatajenje jetre u slučaju predoziranja). Tako se može reći da postoje rezultati koji ukazuju na to da uzimanje matične mliječi štiti od razvoja raka.
Ipak, kao i kod cvjetnog
praha i u manjoj mjeri meda, kod osjetljivih, jako mladih i alergičnih osoba
preporučuje se ili konzumacija malih količina, ili da uopće ne konzumiraju
mliječ, jer može doći do alergijskih reakcija. Obično kod pojave alergija dođe
do lokalnog crvenila i razvoja otekline na mjestu gdje se mliječ uzimala
(dakle, uglavnom na usnama). To se događa jako malom broju ljudi i obično ne
predstavlja problem, ali valja pripaziti.
Prilikom konzumacije
preporučuje se ne odmah gutati mliječ, jer se tako u probavnome sustavu
uništavaju blagotvorni sastojci, a ima i specifičan okus koji se možda neće
svima svidjeti. Najbolje je mliječ neko vrijeme držati pod jezikom dok se ne
otopi kako bi se ljekovite tvari oslobodile. Mliječ je najbolje uzimati svježu,
ako je ikako možete nabaviti, i to triput dnevno po 50-ak miligrama. Dnevno preporučena doza uglavnom se vrti oko
200 do 300 miligrama; neki preporučaju do 1 gram, ali u nekim su se
istraživanjima davale doze od 6 grama – vrlo je širok raspon doza koje se mogu
uzimati, a najbolje je probati sam s minimalnom preporučenom dozom koju možete
po potrebi povećavati.
Nekakva godišnja granica količine koja se ne bi trebala prekoračiti ugrubo iznosi oko 180 grama.
Nekakva godišnja granica količine koja se ne bi trebala prekoračiti ugrubo iznosi oko 180 grama.
Dakle, iz priloženoga
možemo vidjeti da je matična mliječ stvarno jedinstven i izniman proizvod.
Blagotvorni učinci mliječi na zdravlje još nisu do kraja istraženi, a to se
djelom pripisuje i iznimnom bogatstvu kemijskih spojeva kojim matična mliječ
obiluje – zbog čega i ima tako širok spektar primjene na razne bolesti i
stanja
.
Mliječ je najbolje kupovati izravno od medara, kao jamstvo kvalitete i svježine, no dostupna je i u ljekarnama uglavnom u obliku tableta / kapsula koje su isto tako djelotvorne.
Matičnu mliječ svakako vrijedi isprobati i tako si priuštiti ugodniji, zdraviji život.
Izvor: Pčelarstvo Radošević
.
Mliječ je najbolje kupovati izravno od medara, kao jamstvo kvalitete i svježine, no dostupna je i u ljekarnama uglavnom u obliku tableta / kapsula koje su isto tako djelotvorne.
Matičnu mliječ svakako vrijedi isprobati i tako si priuštiti ugodniji, zdraviji život.
Izvor: Pčelarstvo Radošević
Nema komentara:
Objavi komentar