petak, 9. rujna 2016.

Med i liječenje bolesti




Med -  jedinstven proizvod prirode i eliksir zdravlja!




Zahvaljujući svome iznimnom sastavu, od davnina se smatra svetom hranom i jednim od najvažnijih prirodnih lijekova za liječenje širokog spektra bolesti. 

Med je mješavina niza aminokiselina, enzima, peludnih zrnaca, organskih kiselina, eteričnih ulja, flavoida, vitamina i minerala, dok šećeri sadržani u medu jesu fruktoza (oko 41%), glukoza (34%), te saharoza (1-2%).

Od vitamina med sadrži B1, B2, B5, B6, C, D, E, K, a od minerala - natrij, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, cink, jod, bakar, krom i selen. Med je izniman je izvor energije jer predstavlja lako probavljivu visokokaloričnu hranu koja je ujedno i zdrava alternativa bijelom šećeru. Liječenje medom naziva se apiterapija, a popis njegovih ljekovitih djelovanja je vrlo dugačak.

Najpoznatije ljekovito svojstvo meda jest olakšavanje simptoma gripe i prehlade, te drugih bolesti respiratornog sustava, kao što su bronhitis te upala grla i sinusa. Izvrstan je za rane jer djeluje kao antiseptik.



Bagremov med



Bagremov med izuzetno je lagan i ukusan, izrazito svijetle boje i blagog mirisa. Jedan je od najpopularnijih i najljekovitijih vrsta meda. Bagrem cvjeta početkom svibnja. Pčele tada još nisu dovoljno razvijene pa ga ne mogu u potpunosti iskoristiti. Zanimljivo je da pčele najuspješnije prezimljuju upravo na bagremovu medu.
Zbog svojih karakteristika ubraja se u najcjenjenije vrste meda. U svom sastavu sadrži više fruktoze od glukoze, stoga se sporo kristalizira i mjesecima ostaje u tekućem stanju.
Bagremov med koristi se kod problema krvožilnog sustava, kod zatvora, a kako djeluje umirujuće, pomaže i kod nesanice, nervoze i napetosti te se preporučuje se kod nagomilanog stresa, nesanice i vrtoglavice .

Preporučuje se uzimanje prije spavanja kao dodatak biljnim čajevima. Posebno je učinkovit s čajem od kamilice i gospine trave, koji pojačavaju njegovu učinkovitost.


Vrijesak 



Vrijesak je zimzeleni grm iz kojeg rastu odvojene grančice, visok uglavnom oko 50 centimetara. Primorski vrijesak smatra se najukusnijom vrstom, dok je kontinentalni izrazito cijenjen zbog svojih svojstava. 
Med je žute i tamno-žute boje, bez jakog mirisa. Ima specifičan ali ugodan okus, a kristalizira nakon oko dva do tri mjeseca.

Pomaže kod reumatskih oboljenja i gihta. Potiče mokrenje, dezinficira i djeluje protuupalno te se preporučuje kod bolesti mokraćnih putova, bubrežnih kamenaca, cistitisa i oboljele prostate.

 


Medun (mediljkovac, šumski med)



Medun se naziva još i mediljkovac ili tamni šumski med. Tamne je boje i izrazito specifičnog i ugodnog okusa i mirisa. 
Bogat je antioksidansima, mineralima i željezom, stoga se preporučuje slabokrvnim osobama, djeci i trudnicama te sportašima.
Općenito je dobar kod iscrpljenosti organizma i opće slabosti, podiže razinu energije i poboljšava vitalnost.
Također, medun pomaže kod grlobolje, prehlade i kašlja, a uz to povećava snagu srca i izdržljivost krvnih žila te otpornost imunološkog sustava. Sadrži daleko više minerala od ostalih vrsta meda.



Kako provjeriti je li med prirodan ili „lažan“?

Iako je samo laboratorijskom analizom moguće provjeriti točan sastav meda, postoje i neki testovi koji mogu poslužiti kao vodilja ukoliko želite provjeriti je li med koji konzumirate sasvim prirodan. 
Naravno, najbolje praksa jest uvijek med kupovati od poznatog pčelara jer tada možete biti sigurni kako je med koji konzumirate prirodan, kvalitetan i najvažnije – ljekovit. 



1. Čitanje deklaracije je prvi korak koji pomaže u odabiru kvalitetnog meda koji u sebi ne sadrži aditive. Proizvođači naime moraju naznačiti sastav meda i njegov postotak u ukupnoj količini.

2. Čisti med se s vremenom kristalizira, lažni i nakon dužeg pohranjivanja zadržava tekući sastav. Napomenimo samo kako i kristaliziran med zadržava svoja ljekovita svojstva.

3. Par žlica meda stavite u posudu i potom ga zagrijte na visokoj temperaturi u mikrovalnoj pećnici. Pravi med će se karamelizirati, dok će lažni postati pjenast i prepun mjehurića.

4. Par kapi meda na papirnatom ubrusu također otkriva čistoću sastava, naime ukoliko med nakon nekog vremena ne probija papir znači kako je čist. U protivnom onaj koji sadrži vodu u svom sastavu probit će papir nakon samo par sekundi.

5. Obrana pčelinjaka  od nepoželjnih gostiju, kao što su mravi vrlo je siguran test o kvaliteti meda. Malo meda stavite u blizinu mravinjaka i ukoliko je med prirodan mravi će ga zaobići u širokom luku

6. Bockanje u ustima i osjećaj spaljenog jezika uzrokuje čisti prirodni med, dok lažni nema takav učinak na nepce.

7. Med namažite na šnitu kruha, ispod čistog kruh će postati tvrd, dok će lažni navlažiti površinu, zbog same količine vode u svom sastavu. Prirodni med nije ljepljiv, kristalizira se nakon stajanja i kada ga namažemo površina ispod njega ostaje tvrda.

8. Prirodni med nije ljepljiv, testiranje je moguće ukoliko malo meda protrljate između prstiju, pravi med trebao bi se upiti u kožu. Ukoliko masa trljanjem postaje ljepljiva znači kako takav med sadrži šećer ili umjetna sladila.


Nema komentara:

Objavi komentar